Στη δίνη του Τυφώνα
... και όποιος αντέξει
Λίγα λόγια για εμένα
Περιττή η αυτοπροβολή.
Σελίδες Γνώσης
Σύνδεσμοι


10628 αναγνώστες
14 σχόλια
 Όλα τα σχόλια για το άρθρο
Παρασκευή, 6 Μαΐου 2011
00:32

Παρακολουθώντας τις τελευταίες συνεδριάσεις – ποιες συνεδριάσεις δηλαδή, παιχνιδάκια για λίγους θα έλεγα – παρατήρησα το παίγνιον με την αρκουδίτσα, τις τελευταίες μέρες, με το όνομα ΕΤΕ.
Τι έκαναν λοιπόν οι μάγκες … την κράταγαν αριστοτεχνικά σε ένα "α" λογικό επίπεδο δίνοντας την εντύπωση ότι η μετοχή δεν πάει εύκολα πιο κάτω, και όταν μαζευόντουσαν στα χαμηλότερα επίπεδα αρκετές χιλιάδες εντολές αγοράς, τα «έχωναν» και τους τα έδιναν όλα, πάρτε κόσμε, κλείνοντας την μετοχή κοντά στα χαμηλότερα της ημέρας.
Το μεγάλο χώσιμο γίνονταν πάντα την τελευταία ώρα της συνεδρίασης, και έδινε την εντύπωση σαν κάποιος να ήθελε να ξεφορτωθεί αρκετά κομμάτια και δεν το ένοιαζε τόσο η τιμή, αλλά μόνο να του φύγουν από πάνω του.

Χώσιμο λοιπόν και άγριο στη ΕΤΕ, αλλά γιατί;
Ένα χαρτί που βρίσκετε κοντά στα χαμηλά 14ετίας, γιατί να το πουλάνε έτσι μαζικά, με τέχνη, κοντά στην λήξη της συνεδρίασης;
Λέτε να ξέρουν κάτι; Λέτε να πτωχεύσουμε αύριο; Όχι, όχι για την αναδιάρθρωση μην πείτε τίποτα, διότι αυτό έχει προεξοφληθεί.

Από την άλλη τώρα: Μήπως θέλουν να μας κάνουν να πιστέψουμε κάτι τέτοιο, ότι δηλαδή δεν αξίζει σε αυτή την τιμή και να μπουν πολλοί στον πειρασμό να πουλήσουν; Γιατί καλά τα έλεγα μέχρι τώρα, αλλά και αυτοί που αγοράζουν τι είναι, χαζοί; Ή μήπως παρασύρθηκαν από το προηγούμενο τέχνασμα που είπα; Σε αυτή την περίπτωση το τέχνασμα είναι, την κατεβάζουμε όσο πιο χαμηλά μπορούμε έτσι ώστε να απογοητεύσουμε πολλούς, καταφέρνοντας να αγοράσουν μεγαλύτερο αριθμό χαρτιών κατά την επερχόμενη αρχή της ανόδου. 

Για να μην σας κουράζω άλλο … αν είναι να πτωχεύσουμε, τι να τα έχει κάποιος τα λεφτά στην τράπεζά, τι να τα έχει ρισκάρει στην ΕΤΕ – εδώ γελάμε σίγουρα, αφού ποτέ δεν είχαμε φανταστεί την λέξη ρίσκο ταυτόσημη με τη ΕΤΕ - το ίδιο και το αυτό.
Τώρα για την αναδιάρθρωση, αφού μας πιέζουν διεθνώς και οι καρχαρίες την θέλουν, δε νομίζω να την γλιτώνουμε, αλλά όπως σας είπα παραπάνω έχει προεξοφληθεί τουλάχιστον στο 80% αυτό το σενάριο.

Αγόρασα λοιπόν κοντά στα 5 και βλέπουμε … φυσικά ποτέ όλα μαζί ... και αν με ρωτήσετε γιατί, η απάντηση είναι ότι από μικρός παίζω ανάποδα, γι’ αυτό επιβιώνω ακόμα.

Σχετικές μετοχές:
ETE
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
24 ψήφοι

 Εκτύπωση
3926 αναγνώστες
10 σχόλια
 Όλα τα σχόλια για το άρθρο
Τετάρτη, 26 Νοεμβρίου 2008
15:55
Γεια σας φίλοι μου
Έχουμε πολύ καιρό να τα πούμε κι αυτό γιατί δεν υπήρχε λόγος. Για το πετρέλαιο τα είπαμε στο άρθρο «Αυτοκινητοτροφή και Ουγκάντα ή …» στις 24/9 και κάποιοι κορόιδευαν την άποψή μου για πτώση του μαύρου χρυσού … που φώναζα από τα 126 $ ότι τελείωσε το ράλι του. Για το ΧΑ, όταν ο δείκτης ήταν ακόμα στις 2.900 είχα μιλήσει για τις 2.000 μονάδες (στο άρθρο «Σύντομη Τεχνική Ματιά» στις 16/9) και δυστυχώς έπεσα έξω γιατί πήγε και χαμηλότερα.
 
Τώρα … θα σας καθοδηγήσω την προσοχή στα επιτόκια καταθέσεων των τραπεζών. Διαβάστε τα παρακάτω που είναι κομμάτια από άρθρο του capital: «Όμως, η μάχη δίνεται κυρίως για την προσέλκυση των χρημάτων των ιδιωτών όπου τα επιτόκια έχουν φτάσει πέριξ του 7% για ποσά που δεν υπερβαίνουν τις 500.000 ευρώ. Στον πόλεμο των καταθέσεων έχουν μπει όλες οι μεγάλες και μικρές τράπεζες. Σχεδόν στο σύνολο τους οι τράπεζες προσφέρουν επιτόκια στις καταθέσεις προθεσμίας πάνω από το 5%». Και σκέφτομαι ότι με τέτοια επιτόκια καταθέσεων είναι δύσκολο το «μεγάλο χρήμα» να κατευθύνει μεγάλο ποσοστό από τα χρήματά του στο ΧΑ, από την στιγμή που έχει την σίγουρη ασπίδα του +7%. Επίσης είναι αποδεδειγμένο παγκοσμίως ότι η πτώση του επιτοκίου καταθέσεων φέρνει χρήμα στα χρηματιστήρια κι όχι το αντίθετο. Οι τράπεζες όμως τώρα χρειάζονται ρευστότητα και θα κάνουν το παν για να το πετύχουν. 
 
Από την άλλη όμωςμάλλον έχουμε δει τον πάτο στην παρούσα πτώση.
Πάρα πολλά συγκλίνουν υπέρ αυτής της άποψης. Τα σημαντικότερα είναι ότι όλος ο κόσμος πλέον γνωρίζει για την κρίση και δεν συμφέρει τους ίδιους τους καρχαρίες να συνεχιστεί η απαξίωση του συστήματός τους. Έτσι κάνουν και θα κάνουν τα πάντα για να έρθει η ισορροπία. Επίσης οι χρηματιστηριακοί δείκτες έκαναν διπλό πάτο … πράγμα απίστευτο για πολλούς, όταν ήταν ο DOW ακόμα στις 11.000 και ο ΓΔ στις 3.400 μονάδες. Μετά από αυτά μπορώ να πω ότι αυτό το 6άμηνο, σε κάθε πτωτική συνεδρίαση, αγοράζει σιγά σιγά το έξυπνο χρήμα. Πρέπει όμως να παρακολουθούμε τα επιτόκια καταθέσεων διεθνώς, όπως ανέφερα παραπάνω, διότι είναι από φυσικού τους ένα φρένο σε μια απότομη και μεγάλη άνοδο των χρηματιστηρίων.
 

Ας ασχοληθούμε πρώτα με τον DJI … ο οποίος στις 9/10/2002 έκανε το χαμηλό του στις 7.286,27 μονάδες … από εκεί και πέρα άρχισε μια μακροχρόνια ανοδική πορεία πιάνοντας πάνω από 14.000 μονάδες … και σε σχετικά χρόνο ρεκόρ έφτασε στις 20/11/2008 στις 7.552,29 μονάδες … για μένα διπλός πάτος.

Το τελευταίο “W” είναι ένα μυστήριο αφού οι κορυφές του είναι: 1η 9.387,61 μον. στις 13/10/08 – 2η 9.625,28 μον. στις 4/11/08 - και η 3η διαδραματίζεται τώρα ? ? ?

Ενώ οι πάτοι του είναι: 1ος 8.175,77 μον. στις 27/10/08 και 2ος 7.552,29 μον. στις 20/11/08. βλέπουμε λοιπόν ότι βραχυπρόθεσμα τεχνικά υπάρχει μια ασυμφωνία και το μυστήριο θα λύσει η έκβαση της 3ης κορυφής κατά πολύ. Μετά από αυτό μπορεί να δούμε φοβερές αλλαγές στην επενδυτική πολιτική των καρχαριών … από ευχάριστες (που το εύχομαι), ως και δυσάρεστες από την στιγμή που χάσει τις 7.200 μονάδες ο DJ για πάνω από μια εβδομάδα.

 

Όπως θα δείτε ο ΓΔ ακολουθεί τον DJ όποτε αν παρακολουθούμε τον μεγάλο αδερφό ξέρουμε τι θα γίνει σ’ εμάς.    

Σχετικές μετοχές:
DOW ΓΔ
Αξιολογήστε το άρθρο 
22 ψήφοι
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
1847 αναγνώστες
8 σχόλια
 Όλα τα σχόλια για το άρθρο
Τετάρτη, 24 Σεπτεμβρίου 2008
20:21
… ή βενζίνη και Ελλάδα.
Είναι ακριβώς τα ίδια πράγματα φίλοι μου, μην σας φαίνεται παράξενο. Να μην πω ότι είμαστε και χειρότερα από Ουγκάντα.
Θυμάμαι που το πετρέλαιο κόστιζε 140+ $ το βαρέλι και η βενζίνη είχε φτάσει τα 1,30 € το λίτρο. Τα είχαμε πει όμως « http://typhoon.capitalblogs.gr/showArticle.asp?id=8077&blid=75 » ότι παιζόταν παιχνίδι ξεφορτώματος και πριν μερικές μέρες είχε πάει στα 90 $ το βαρέλι από τα 140 $ … κι όμως η βενζίνη στην Ουγκάντα μας κόστιζε 1,15 €.
Βλέπετε όταν ανεβαίνει (το πετρέλαιο) τρέχουν όλοι να προλάβουν να ανεβάσουν τις τιμές … όταν πέφτει όμως όλοι κάνουν τους Κινέζους … τελικά σε ποια χώρα κατοικούμε; ? : )  :)
Και τα προϊόντα … τι γίνετε με αυτά; Δεν πρέπει να μειωθούν οι τιμές αυτών που αυξήθηκαν με δικαιολογία το ακριβό πετρέλαιο;
Και η ΔΕΗ … και … και …
Αυτοί είμαστε … σιχαμεροί τουρκοσλαβορωμιόσποροι (νεοέλληνες) … αχ αρχαία Ελλάδα.
 

Τώρα το πετρέλαιο μετά από πτώση 50 $ (140 $ σε 90 $) φυσιολογικό είναι που πήγε στο 110 $ … μπορεί να πάει και 115 αλλά η πορεία του είναι φουλ για τα 80 $ το βαρέλι και βλέπουμε.

Αξιολογήστε το άρθρο 
17 ψήφοι
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
1758 αναγνώστες
11 σχόλια
 Όλα τα σχόλια για το άρθρο
Παρασκευή, 20 Ιουνίου 2008
10:40
Στις στατικές «Σελίδες Γνώσης» (αριστερά στο blog) προστέθηκε το θέμα «Πάνω ή Κάτω ο ΓΔ? “εφήμερα” forum» όπου θα βρείτε απόψεις, εκτιμήσεις, γνώμες … συνοπτικά και περιεκτικά, από τα μέλη του capital.
Δημιουργήθηκε προς βοήθειά μας, ώστε ο οποιοσδήποτε αναγνώστης να μπορεί γρήγορα και απλά να βλέπει την εικόνα των σκέψεών μας.
 
Οποιοσδήποτε φίλος θέλει να προσθέσει άποψη, μπορεί να την αναρτήσει στο forum στο θέμα «Πάνω ή Κάτω ο ΓΔ» … ή με προσωπικό μήνυμα στον “typhoon” μέσω του forum. Επίσης στο ίδιο θέμα θα γίνονται οι συζητήσεις για τις επιμέρους απόψεις.
 
Όσοι μπείτε στο  «Πάνω ή Κάτω ο ΓΔ? “εφήμερα” forum» θα παρατηρήσετε ότι εκθέτουν απόψεις μαζί με τους επώνυμους και οι «Φαντομάς & Ζορό» ανώνυμοι φίλοι με πολύ καλές γνώσεις στις αγορές.
 
Τα «ΕΦΗΜΕΡΑ» έχουν δώσει στο παρελθόν σωστές εκτιμήσεις για την πορεία της αγοράς.
 
Από μεριάς μου θέλω να ευχαριστήσω θερμά όλους τους συμμετέχοντες σ’ αυτή την προσπάθεια. Και να υπενθυμίσω ότι γνώμες λέμε και τίποτα άλλο. Δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να επικρίνει με ανήθικο τρόπο μια άστοχη άποψή μας.
 
Ελπίζω να βοήθησα … Τυφώνας.
Σχετικές μετοχές:
ΓΔ
Αξιολογήστε το άρθρο 
15 ψήφοι
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
1715 αναγνώστες
4 σχόλια
 Όλα τα σχόλια για το άρθρο
Κυριακή, 18 Μαΐου 2008
19:45
Της Μαρίας Παπακόκκινου
 

Αρχές του 2007 και το ένα πέμπτο περίπου του παγκόσμιου πληθυσμού (δηλαδή 1,3 δισεκατομμύρια άνθρωποι) δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό, ενώ περίπου 2,5 δισεκατομμύρια στερούνται επαρκών εγκαταστάσεων υγιεινής. Στην Ασία μόνο, συναντάμε τα 2/3 του συνόλου των ανθρώπων που το πόσιμο νερό τους προέρχεται από ανασφαλείς πήγες όπως λίμνες και ποταμούς.

Οι ανάγκες για νερό όλο και μεγαλώνουν. Ο παγκόσμιος πληθυσμός έχει διπλασιαστεί από το 1950, ενώ στο ίδιο χρονικό διάστημα η κατανάλωση νερού έχει εξαπλασιαστεί. Πέρα από τη γενική ανάγκη για νερό, υπάρχει συνεχώς αυξημένη ζήτηση για νερό κατάλληλης ποιότητας και σε συγκεκριμένα γεωγραφικά σημεία.

Ο παγκόσμιος πληθυσμός προβλέπεται να αυξηθεί από 6,6 σε 8 δισεκατομμύρια σε 20 χρόνια και καθώς οι ανάγκες για καλύτερη ποιότητα ζωής μεγαλώνουν, άλλο τόσο η ζήτηση για νερό κορυφώνεται. Όλα αυτά εντείνουν τις ανησυχίες για επαρκή παροχή νερού και πιθανές σχετικές διενέξεις για το θέμα ίσως είναι αναπόφευκτες.

Η προσοχή που λαμβάνει τώρα το νερό επεκτείνεται σε πολλές χώρες. Καθώς η αστικοποίηση των πολυπληθέστερων χωρών στον κόσμο -Κινάς και Ινδίας- συνεχίζεται, υπολογίζεται ότι περισσότερο από 150 εκατομμύρια εργάτες θα μετακινηθούν από αγροτικές περιοχές στις πόλεις μέχρι το 2020 κάνοντας την ανάγκη για παροχή καθαρού νερού εντονότερη. Το 60% του πληθυσμού της Κίνας και το αντίστοιχο 70% της Ινδίας ζει ακόμη σε χωριά όπου τεράστιες ποσότητες νερού αντλούνται από μη ελεγχόμενες αντλίες οι οποίες μειώνουν ανησυχητικά τα αποθέματα στα υπόγεια υδροφόρα στρώματα των συγκεκριμένων περιοχών.

Στο χορό έχει μπει και η Ευρώπη. Στο Λονδίνο για πρώτη φορά στα χρονικά του, η ετήσια βροχόπτωση ήταν λιγότερη από την αντίστοιχη στην Κωνσταντινούπολη, στο Ντάλας του Τέξας και το Ναϊρόμπι. Ποιος θα το πίστευε αυτό πριν μερικά χρόνια!

Παρόμοια προβλήματα συναντούμε και στη μακρινή Αυστραλία. Οι αρχές της πόλης ανακοίνωσαν ότι τα αποθέματα νερού της Μελβούρνης αρκούν για λιγότερο από 2 χρόνια και για να γεμίσουν οι δεξαμενές νερού της πόλης επαρκώς, θα χρειαστεί κανονική βροχόπτωση για τα επόμενα επτά χρόνια. Για την επίλυση του προβλήματος οι αρμόδιες αρχές μελετούν μέχρι και το ενδεχόμενο μεταφοράς παγόβουνων από την Ανταρκτική!

Ο Fred Pearce, σημαντικός συνεργάτης του επιστημονικού περιοδικού New Science και συγγραφέας του βιβλίου "When the Rivers run dry", ανάμεσα σε αλλά ισχυρίζεται ότι οι πολίτες των αναπτυγμένων χωρών καταναλώνουν ημερησίως ποσότητες νερού που αντιστοιχούν σε 100 φορές το βάρος τους και απαιτούνται πάνω από 10.000 λίτρα νερού για να παραχθεί η τροφή ενός βοδιού για ένα κομμάτι φιλέτο στο πιάτο μας.

Στην περίπτωση του νερού οι αρχές της αγοράς και της ζήτησης λειτουργούν σε ένα πολύ διαφορετικό πλαίσιο από ότι με το πετρέλαιο, τα βασικά και πολύτιμα μέταλλα. Αν εξαιρέσουμε το φαινόμενο της ανομβρίας, τα αποθέματα νερού που υπάρχουν στον πλανήτη μας τείνουν να παραμένουν σταθερά. Τα κύρια προβλήματα είναι η πρόσβαση σε αυτό, η κατανομή του και η καταλληλότητα του για χρήση. Το νερό δεν είναι πάντα άφθονο στις περιοχές που υπάρχει μεγαλύτερη ζήτηση. Για παράδειγμα στον Καναδά τα αποθέματα νερού είναι τα ίδια με αυτά της Κίνας με τη σημαντική όμως διαφορά ότι ο πληθυσμός του Καναδά είναι μόνο το 2,5% αυτού της Κίνας!

Ακούμε συχνά και για κρούσματα μολυσμένου νερού. Τοπικό ειδησεογραφικό πρακτορείο της Κίνας (Xinhua state news agency) είχε ανακοινώσει ότι το πόσιμο νερό 300 εκατομμυρίων Κινέζων είναι μολυσμένο. Επίσης, πριν λίγες μέρες μυστηριώδης ασθένεια, η οποία αποδίδεται σε τοξική μόλυνση του πόσιμου νερού που προέρχεται από τοπική λίμνη, προσέβαλε περίπου 300 άτομα, κυρίως αγρότες και τις οικογένειες τους, σε χωριό της Καμπότζης.

Το μέλλον του νερού διαφαίνεται ασταθές. Σε ανακοινώσεις τους τα Ηνωμένα Έθνη στο πλαίσιο του περιβαλλοντικού τους προγράμματος είπαν πως  “στον 21ο αιώνα εκτιμούμε ότι το νερό θα γίνει εξίσου πολύτιμο με το πετρέλαιο”. Και ενώ οι περισσότερες διαμάχες του 20ου αιώνα εστιάζονταν γύρω από την κυριαρχία των αποθεμάτων πετρελαίου, ίσως στον 21ο αιώνα όλη αυτή η ένταση μετατεθεί στον τομέα του νερού.

Τελικά ίσως ο “χρυσός” αλλάζει χρώμα και υφή, και από μαύρος αρχίζει σιγά - σιγά να γίνεται διάφανος!

 

Τυφώνας:

   

Μετά από μερικά χρόνια θα λέμε τα λόγια της εικόνας!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Και αν θεωρείτε το άρθρο μη χρηματιστηριακό κάνετε

μέγα λάθος. Προσωπικά επενδύω τα χρήματα που

διαθέτω για τα παιδιά μου σε ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΠΣ …

αντί για κάποιο πρόγραμμα ασφαλιστικής εταιρείας ή

ταμιευτηρίου.

 

 
Καλό σας βράδυ.

 

 

Σχετικές μετοχές:
ΕΥΑΠΣ ΕΥΔΑΠ
Αξιολογήστε το άρθρο 
13 ψήφοι
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
Σελίδα 1 από 212>

Σχετικά με το blog
Χρηματιστηριακές σκέψεις, απόψεις και εκτιμήσεις.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις